martes, 25 de diciembre de 2012

ACCIDENTS A LA NEU 2012-2013

Un any més hem estat 2 setmanes seguides a pistes, millorant la nostra tècnica d'esquí i estudiant casos pràctics relacionats amb ACCIDENTS que es donen  A LA NEU i que requereixen de l'actuació del Dpt. de Písters Socorristes.


No ha estat una assignatura fàcil ni lliure de polèmiques.
Sempre que hi ha dubtes, apareixen discussions i davant d'actuacions complicades, sense marge d'error i amb poca exèriència encara hi ha més possibilitats per a que sorgeixi la polèmica.

Hem baixat camilles buides i plenes.


Hem après a comunicar-nos davant d'un accident.
Amb el client, amb el Dpt. de Control, entre els membres de l'equip de Písters.

Ens hem enfrontat a diferents casos d'accidents, amb bon i mal temps. A vegades amb èxit, d'altres amb errors...



 

Hem après moltes coses.
Com utilitzar material que no coneixíem massa bé. A comunicar-nos seguint els procediments utilitzats a BTR. Com actuar davant de diferents situacions d'accident (luxacions d'espatlla, lligaments de genoll, traumatismes forts a l'esquena, TCs recuperats, Aturadas Cardio respiratòries, fractures de maluc...).

Hem après dels encerts i dels errors i hem pogut extreure conclusions:
- ens agrada aquest àmbit.
- ens manca experiència.
- les coses no són sempre blanc o negre.
- s'han de tenir les idees clares, analitzar molt bé la situació i tenir sang freda per a actuar de la millor manera possible.

El darrer dia, vàrem realitzar una prova de nivell d'esquí per terreny fora pista i per pista. L'objectiu era que el Cap de Seguretat de BTR conegués el nostre nivell per tal d'ubicar-nos en una zona segura durant les nostres futures pràctiques.

Ara, 4 dies a l'estació treballant amb els Písters. Ajudant-los, seguint-los, preguntant-los i aprenent tot el que puguem, per a ser, en un futur proper, bons professionals de la neu.

Agraïm la col·laboració de BTR en la nostra formació i, molt especialment, a l'Albert i a l'Eduard, per la seva generositat en compartir amb nosaltres el seu coneixement.


El proper pas, treballar juntament amb els Písters.

Bona temporada!


martes, 11 de diciembre de 2012

NOU RECORD DEL KM !

Ja s'acaba el primer trimestre i amb ell, l'assignatura de FONAMENTS DE L'ACTIVITAT FÍSICA I L'ESPORT. Per a venir a treballar en una estació d'esquí, s'ha d'estar en forma i aquest primer trimestre ens serveix per anar millorant la nostra Condició Física. Senderisme, Bicicleta de muntanya i alguna sortida a córrer, ens fan arribar a l'inici de la temporada de neu en plena forma.
Aquest any, el grup de primer curs ha trencat l'anterior rècord del km, en mans d'en Fredi amb un temps de 3' 23''. En Ramon, de Tàrrega, ha pulveritzat el récord anterior i ha deixat la marca del km en 3' 15''. Esperem que la propera promoció, la torni a millorar!

Benvinguts Juru, Pablo, Jesús, Héctor, Salva, Álex, Pol i el nostre campió, ajupit al centre de la imatge, en Ramon de Tàrrega. 

Ara toca pujar cap a la neu, molt bona temporada d'hivern!!

jueves, 22 de noviembre de 2012

SEGURETAT A GRANVALIRA (SOLDEU EL TARTER)

El Pont de Suert, 20 de novembre de 2012.

Manel Vidal, màxim responsable de la seguretat a Soldeu El Tarter i en Nacho, Píster amb 12 anys d'experiència, visiten el CFGM D'ESPECIALISTES EN EXPLOTACIONS D'ESQUÍ, per a explicar-nos, com treballen els seus equips i fer-nos reflexionar i millorar així, part de la nostra formació.

27 Písters Socorristes componen la plantilla d'hivern de Soldeu El Tarter.
Fan front a una mitjana de 1700 actuacions al llarg de la temporada. Hi ha dies, que no donen a l'abast, n'hi ha d'altres, que es poden relaxar una mica més. És difícil dimensionar una plantilla per a una feina de temporada on, la causalitat dels accidents és molt variada i on la FEINA DE SEGURETAT PREVENTIVA és fonamental per a minimitzar el nombre d'actuacions.



LA COMUNICACIÓ esdevé un element clau per a ser eficaços.
Què ha passat?
On ha passat?
Preguntes bàsiques per arribar amb la major rapidesa al lloc de l'accident.

Què ens trobem i de quina gravetat estem parlant?
Aquestes dues preguntes desencadenen un tipus d'actuació o un altre.
L'equip de Soldeu El Tarter, amb formació reglada mitjançant la normativa francesa, diferencia entre CAS GREU o LLEU i confia l'anàlisi de la situació en els seus Písters, doncs la formació de què disposen, garanteix, normalment, una bona tria.

Ens exposen diferents situacions i ens pregunten quines considerem més o menys greus. Per exemple, luxació d'espatlla o de genoll?
Traumatisme fort a l'esquena?

Depenent de l'anàlisi fet a la zona de l'accident, movilitzarem un nombre determinat de Písters, un material específic, etc.

La coordinació amb el Servei Mèdic de l'estació també ocupa una part de l'exposició, doncs en funció de la gravetat, és possible que haguem de movilitzar Metge/ssa i Enfermer/a al camp de neu.

Infraestructures, com ara hospitals de campanya, funcionen molt bé i en recomanen la seva utilització.
Aïllar tèrmicament al malalt i al personal de socors i trobar intimitat, és sempre interessant.

Què hem de fer per poder treballar a Andorra? Ens reconeixen el títol?

Els alumnes es van interessar per aquest tema i la conclusió va ser la següent:

- Tenir un molt bon nivell d'esquí, a poder ser, certificat per les proves franceses de capacitació.
- Tenir una bona formació acreditada en socorrisme i utilització de material de socors.
- Mostrar actitud i ganes d'aprendre, fonamental per a poder mantenir-se dintre de l'equip de treball.

Al final, un missatge molt interessant. GRANVALIRA APOSTA FERMAMENT PER LA QUALITAT com a mitjà de diferenciació i competitivitat. El missatge va de dalt a baix i el Cap de Pistes en va explicar el contingut de la feina dels seus equips. Aproximadament (no recordo les xifres exactes) ens va dir:

- 15% actuació davant d'accidents
- 60% treballs de seguretat preventiva
- 25% d'atenció al client

"si un client està mirant el plànol de pistes, no esperem a que ens demani on es troba, interessem-nos per explicar-li nosaltres mateixos. El Píster tancat a la caseta, ha passat a la història de Granvalira!".

Personalment, ho considero un missatge molt interessant. Què n'opines?

Gràcies Manel, gràcies Nacho i molt bona temporada!




miércoles, 10 de octubre de 2012

MINI OLIMPÍADA INFANTIL 2012

El curs ha començat de nou i els alumnes de 2n del CFGM de NEU de l'INSTITUT DEL PONT DE SUERT, inicien l'assigantura de DISSENY D'ESPAIS I ESDEVENIMENTS ESPORTIUS amb un objectiu REAL i molt proper en el calendari, ORGANITZAR LA MINI OLIMPÍADA INFANTIL 2012.

El proper 27 d'octubre ens examinem de nou duent a terme aquesta activitat, que des de fa ja 3 anys, organitzen els alumnes de 2n curs del Cicle, juntament amb l'equip del Consell Esportiu de l'Alta Ribagorça.

Es tracta d'una activitat amb prop de 40 anys d'història que ha anat variant el format els darreres anys però que encara conserva la seva essència, el foment de l'esport en edat escolar i la proposta d'una jornada lúdica a compartir amb tota la família.

Podeu seguir les notícies i novetat vinculades a l'esdeveniment des del FACEBOOK del Consell Esportiu Alta Ribagorça  http://www.facebook.com/consellesportiu.altaribagorca





La col·laboració d'empreses privades està resultant cabdal per a poder dur a terme aquesta activitat.
Estem molt contents amb la resposat obtinguda i, de moment, gràcies a la implicació d'aquestes empreses, la MINI tornarà a ser un èxit.



                                                                           

lunes, 1 de octubre de 2012

PRIMER EXAMEN DEL CURS


Ja són aquí!! 


Comencen els examens dels nostres alumnes dels cicle formatiu de Neu.

Alumnes molt aplicats a les nostres fantàstiques instal·lacion      
 Avui, 1 d'octubre, a darrera hora, ens examinem sobre el funcionament de l'Aparell Cardiovascular.
Com és?
Com funciona?
Què succeeix quan li sol·licito un sobreesforç?

lunes, 13 de agosto de 2012

NOU CURS 2012-2013

Un nou curs és a punt de començar.
El mes de setembre ja és molt a prop i amb ell, l'inici de les classes del nou curs 2012-2013.


Aquest ja serà el quart any. Dues promocions de professionals de l'activitats física, l'esport i l'explotació d'estacions d'esquí ja han finalitzat i han entrat al mercat laboral.



De la primera promoció, un nombre molt elevat d'exalumnes han esdevingut ja professionals especialistes en diferents estacions d'esquí. Boí Taüll, Port del Compte, Tuixen, Aramón ...



Esperem seguir aprenent amb vosaltres (alumnes), millorant la nostra manera d'aportar-vos coneixement i fent d'aquests estudis una referència dintre del sector de l'esport i la neu.

Fins molt aviat!

miércoles, 28 de marzo de 2012

LA SEGURETAT EN EL MEDI HIVERNAL


Des de el crèdit de Seguretat en el Medi Natural, el segon trimestre s’ha centrat en aspectes de seguretat en el medi hivernal, practicant diferents tècniques i protocols: recerca amb DVA, tècniques de desenterrament de víctimes d’allaus, sondatge organitzat, refugis de fortuna en la neu, progressió amb grampons i piolet, etc.

Els alumnes han pogut comprovar i experimentar la importància de tenir una bona formació en aquests aspectes, on saber actuar resulta fonamental, tant per la seguretat personal com per poder ajudar a possibles víctimes i companys.




 


 










 


lunes, 12 de marzo de 2012

CAP DE SETMANA INFANTIL A BOÍ TAÜLL RESORT


El proper 17 de març, els alumnes del CFGM de Neu del Pont de Suert i Boí Taüll Resort, us convidem a tots els nens i nenes que visiteu Boí Taüll Resort a participar a la Gincama del Cap de Setmana Infantil!



A partir de les 12h, posarem a prova la vostra orientació i habilitat per a superar diferents proves!

Tots els nens i nenes de entre 5 i 12 anys (nascuts entre  l’any 2000 i el 2006), ja us podeu inscriure a través de:
- correu electrònic: eventos@boitaullresort.es : fins divendres 16 de març a les 12h.
- el mateix diumenge dia 17 a la Zona de Sortida (Vaques) de 10.30 a 11.30h.

DADES PER A FORMALITZAR LA INSCRIPCIÓ

1)       NOM.
2)       COGNOMS
3)       DATA DE NAIXAMENT
4)       LOCALITAT
5)       CORREU ELECTRÒNIC
6)       Nº TARGETA SANITÀRIA
7)       NOM DEL GRUP AL QUE PERTANYS (si ja tens grup, si no, no t’amoïnis, el trobarem nosaltres!)

CATEGORIES
- PINGÜINS, nascuts entre el 2004 i el 2006. Heu de poder esquiar per pistes blaves (Junior).
- OSSOS POLARS, nascuts entre el 2000 i El 2003. Heu de poder esquiar per pistes vermelles (Roies i Vaques).

La participació a la Gincama serà per equips de 4 a 6 persones.
Cadascun dels equips anirà acompanyat per una persona adulta. Atenció, aquesta persona acompanyant s’ho pot passar millor que vosaltres!

HORARIS DE LA GINCAMA
CONCENTRACIÓ PARTICIPANTS A LA ZONA DE BASE DE VAQUES
- 11.45h els inscrits
- de 10.30h a 11.30h els que us vulgueu inscriure (no vingueu tots de cop!).

INICI DE LA GINCAMA (SORTIDA A LA BASE DE VAQUES): 12h.

FI DE LA GINCAMA (ARRIBADA A LA BASE DE VAQUES)14h (aproximadament)

LLIURAMENT DE PREMIS A LA BASE DE VAQUES (tots els nens i nenes participants tindreu premi!) 14.10h.

Per a poder participar necessiteu:
- saber orientar-vos per l’estació.
- saber esquiar una miqueta.
- tenir ganes de col·laborar amb l’equip.
- tenir ganes de passar-ho molt i molt bé.

ALGUNES IMATGES DE LA PASSADA EDICIÓ, PER ANAR FENT BOCA...






Us hi esperem !!!

jueves, 8 de marzo de 2012

ESQUÍ ADAPTAT

El mes de març l'hem iniciat amb una pràctica d'Esquí Adaptat.

Gràcies a la formació rebuda per part de l'escola d'Esquí Vall de Boí, els alumnes del cicle de neu han pogut fer de guies amb els usuaris del centre de dia que gestiona  l'Associació ASPID de Lleida.

Els hem rebut, els hem conegut, hem esquiant junts, hem compartit un dia a la neu i ens hem format una mica més en la nostra tasca per a fer de guies d'activitats físico esportives al medi natural, en aquest cas a la neu, el medi que tant ens agrada.

L'experiència, com l'any passat, ha estat fantàstica.

L'actitud dels alumnes ha estat excel·lent. Han donat el millor de si mateixos, han fet molt bé la seva feina i han aconseguit que els seus "clients" tinguessin una jornada difícil d'oblidar.

Gràcies ASPID, per donar-nos la possibilitat d'enriquir la nostra formació a través d'aquesta experiència.

fotos: Nil Panyella








FINS L'ANY VINENT!



sábado, 25 de febrero de 2012

GUIATGE A LA NEU I DEFICIÈNCIA VISUAL

Un altre any hem pogut gaudir amb la presència de David Huguet, professional de la formació i l'esport de la CRE ONCE a Catalunya, Aragó, La Rioja i Balears.

Tota la seva experiència, "volcada al damunt" dels alumnes de 2n del cicle de neu.

Un enfoc general de les deficiències visuals i entrem en acció.

el tacte, recurs de coneixement


La formació ha estat dividida en:
- Adaptació al material.
- Iniciació a l'esquí.
- Guiatge adaptat a les diferents deficiències visuals:
  - Ceguesa total.
  - Visió de tub.
  - Manca d'agudesa visual o visió borrosa.
- Feedback de la sessió.


importància de l'acompanyament

la ubicació del guia, aspecte fonamental

Amb l'ajuda d'unes ulleres especialment dissenyades per a la formació de guies, hem pogut experimentar les diferents deficiències i els punts forts amb que el guia s'ha de centrar per a realitzar un guiatge de manera segura i divertida.

comunicació entre guia i esquiador/a

gaudim del lliscament


Gràcies CRE ONCE per la vostra col·laboració!


Fotos: Nil Panyella