sábado, 9 de febrero de 2013

APRENEM A GUIAR PERSONES AMB DISCAPACITAT VISUAL

Els alumnes del Cicle Formatiu de Neu de l'Institut del Pont de Suert,  amb en David Huguet del CRE ONCE Barcelona  http://educacion.once.es/home.cfm?id=5&nivel=2&orden=1 , hem après les nocions bàsiques per a poder guiar persones amb discapacitat visual en una estació d'esquí.



Hem treballat el guiatge, adaptant-lo a les diferents patologies que pot presentar una persona amb problemes de visió.
La ceguesa total tan sols la trobem en un % molt reduït de gent amb discapacitat visual i diferenciar el guiatge en funció de l'amplitud visual, l'agudesa o la presència o no d'escotomes, requereix matisos a l'hora de fer de guies.

Hem començat fent iniciació a l'esquí, adaptació al material i els primers exercicis de descens directe.





classes molt dinàmiques, amb instruccions fàcils i concretes i molta pràctica per part dels alumnes
 Dominat el descens directe, anem a buscar les primeres instal·lacions que ens remuntin muntanya amunt. Seguint un criteri metodològic adequat, anirem de fàcil a difícil. Les cintes són el terreny ideal per a seguir progressant.


la concentració desde l'inici ha estat fonamental per a progressar correctament
 Una vegada dominades les primeres pendents i amb la seguretat de poder fer girs a tots dos costats, arriba el moment de pujar als telecadires i començar el guiatge en pistes de major dificultat.

darreres recomanacions abans de baixar per pistes blaves
som-hi, pista avall!






La pràctica ha estat intensiva. Exercicis, experimentació, feedbacks immediats, concrets, precisos... hem après força, ara, tan sols ens falta poder posar-ho en pràctica amb esquiadors i esquiadores amb problemes reals de visió. En David ha quedat tant encantat amb nosaltres que ja ens ha dit que, qui vulgui, té les portes obertes per anar a fer de guies amb la ONCE en les sortides que organitzen a la neu.


Després de nosaltres, els monitors de l'Escola d'Esquí de BTR, també han aprofitat la presència del David a pistes i després del dinar, han estat ells els que han realitzat aquest curs d'iniciació al guiatge. Ja hi ha algun client que ha trucat a l'escola per poder venir a esquiar i esperem, que poc a poc, Boí Taüll esdevingui un centre esportiu d'hivern, on persones amb diferents discapacitats, bé siguin funcionals, sensorials o intel·lectuals, trobin un espai adaptat a les seves necessitats.










Els propers 19 i 20 de febrer, 9 usuaris del centre de dia d'ASPID http://www.aspid.cat/ , venen a esquiar a Boí Taüll Resort amb nosaltres. Aquesta vegada, treballarem amb persones amb alguna discapacitat funcional. Amb l'ajuda de l'Escola d'Esquí de la Vall de Boí i tot el nostre esforç, els ajudarem a gaudir d'un entorn, a vegades inaccessible, amb la intenció de que aprenguin a utilitzar i desenvolupar les seves capacitats per a apropar-se a la neu i gaudir d'aquest meravellós espectacle, l'Alta Muntanya.

Ens veiem a pistes!

No hay comentarios:

Publicar un comentario