martes, 4 de marzo de 2014

PROJECTE D'#aprenentatgeservei FINALITZAT. HO HEM ACONSEGUIT?

Finalitzem un projecte formatiu que s'inicia el setembre de 2013. Han estat 5 mesos de treball, d'idees, d'experiències. Ara, toca fer reflexió.
Hem assolit els nostres objectius? Ens hem format a través de l'experiència? Hem fet treball social?

Sempre que hi ha intencionalitat de fer quelcom, es bo formular uns objectius. Posar, negre sobre blanc, allò que volem aconseguir. Redactem la guia que ens conduirà vers la direcció adequada. Així comença el PROJECTE FORMATIU: ESPORT I MEDI NATURAL PER A TOTHOM.

Vàrem definir els següents Objectius generals:

1- Fomentar i millorar l’accés a l’oci, l’activitat física i l’esport, de les persones amb 
discapacitat física. 
2- Reduir barreres d’accés a les activitats al medi natural. 
3- Contribuir a millorar l’autoestima de les persones amb discapacitat. 
4- Desenvolupar l’empatia de tècnics i estudiants, vers les persones amb discapacitat. 
5- Millorar la oferta formativa dels alumnes mitjançant un projecte educatiu que permet passar de la teoria a la pràctica i aporta un feedback de qualitat. 
6- Treballar la discapacitat des de diferents disciplines, terapèutiques i formatives, fomentant la coordinació interdisciplinar en el marc del centre educatiu (Institut El Pont de Suert) i el treball en xarxa amb d’altres centres (ASPID).

En relació al objectiu nº 1, hem col·laborat a fer que els nostres "clients" practiquin activitat i esport. Hem obert una petita finestra en les possibilitats d'oci que els ofereix el medi natural. Ara toca que ells i el seu entorn, siguin els actors que treballen per a seguir duent a terme les seves necessitats relacionades amb l'oci, l'activitat física i l'esport.




 

En relació a l'objectiu nº 2, hem constatat les barreres que existeixen per a accedir al medi natural. Hem treballat per a "saltar-les" i hem aconseguit gaudir de l'impressionant medi que ofereix el Pirineu.

 


L'alegria viscuda durant les activitats, l'emoció, la implicació de tots per a donar un servei de gran qualitat, ha superat les espectatives creades. Considerem assolits, per tant, els objectius 3 i 4. Hi ha imatges que parlen per si soles.

Amb relació a l'objectiu número 5, volem compartir una reflexió. Sovint ens "perdem" en la matèria. Ens centrem en el coneixement teòric, deixant de banda l'experiència, la realitat. Formem alumnes i persones per a ajudar-los a ser més vàlids, a desenvolupar-se millor en societat. Formem persones i, per tant, treballem en la formació de valors. 

Aquest projecte ens oferia la OPORTUNITAT de millorar la nostra formació mitjançant la pràctica i a través del servei social. Ens oferia la oportunitat d'afegir valor a tota la cadena. Els alumnes han conegut un àmbit de treball en el qual es poden desenvolupar professionalment. Els usuaris d'ASPID han millorat les seves capacitats i destreses i s'han relacionat amb tècnics esportius nous, joves i amb moltes ganes de fer-ho bé. La FCEDF per altra banda, ha seguit treballant en la seva tasca de promoció de l'esport i ha aconseguit, probablement, captar alguna persona, a practicar de manera més constant, alguna modalitat d'esport adaptat.



Per últim, la metodologia de l'#aprenentatgeservei, ens ha guiat cap al treball en xarxa. Ha estimulat la coordinació entre les diferents organitzacions implicades en el projecte. Ha posat de manifest la necessitat d'entendre'ns, de complementar-nos, d'aprendre els uns dels altres i ha destacat, per damunt de la matèria, l'actitud i el compromís vers l'excel·lència.

Moltes gràcies a l'Albert i l'Alba, monitors d'esquí adaptat de l'Escola d'Esquí Vall de Boí, sense els quals, res de tot això hagués anat tant bé.

Contents i satisfets, seguirem treballant i formant-nos desde l'#aprenentatgeservei.

Fins aviat!!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario