jueves, 27 de enero de 2011

GUIATGE PER A PERSONES AMB DISMINUCIÓ VISUAL



El passat dimecres 19 de gener, vàrem tenir el privilegi de rebre la visita del David i la Marta de la ONCE per a que ens ajudessin a completar part de la formació que estem duent a terme en el 2n curs.

En l'assignatura on estudiem les diferents discapacitats físiques, sensorials o psíquiques, hem mirat d'apropar-nos a la realitat de la manera més pràctica possible. Dintre d'aquest plantejament, hem establert una col·laboració amb la ONCE, de manera que ells ens han dedicat unes quantes hores per a formar-nos en la pràctica del guiatge amb persones amb disminució visual i nosaltres ens hem ofert per a fer de guies amb nens i nenes de Lleida que pujaran a Boí Taüll a esquiar. Aquesta segona fase que completa el cercle formatiu encara no s'ha dut a terme. Quan així sigui, tornarem a penjar informació en aquest blog.

De cop i volta, la meitat del grup va deixar de tenir la vista com a mitjà principal per a interpretar l'entorn i tot seguit vàrem començar a treballar la adaptació al material. Estimular el sentit del tacte, la propiocepció per a conèixer el pes del material, les seves dimensions ... treballar la comunicació, utilitzar el to de veu correcte, les paraules més adients ... comunicar allò que desitgem a gent que no ens pot veure.

Seguidament començarem a lliscar. Un descens directe en un terreny una mica massa inclinat, va ser una bona entrada per als nous invidents.

Una vegada superada la primera prova, telecadira i cap amunt. Donada la nostra experiència i l'excel·lent qualitat de la neu, Express i cap a 2500 mts. Aquí començava el guiatge de veritat i tot i l'èxit assolit, algun accident vàrem tenir.

Poc a poc, mitjançant el guiatge del David i la Marta, vàrem anar descobrint els recursos bàsics per a poder guiar amb seguretat un o una esquiador/a invident. Ulleres amb ceguesa total, amb reducció del camp visual i amb dificultats per a enfocar correctament, van ser el material didàctic utilitzat per a la formació i el mètode proposat, va esdevenir excel·lent per a que el nostre aprenentatge fos el més significatiu possible.


De part de tots nosaltres, gràcies ONCE i especialment, gràcies David i a Marta, per la qualitat amb que ens heu transmès part del vostre coneixement i experiència. Amb professionals com vosaltres, el guiatge d'esquí amb persones amb disminució visual, està en molt bones mans.





















No hay comentarios:

Publicar un comentario